Langzwaarden

Ga naar beneden

Langzwaarden

Bericht  Gast op do apr 09, 2009 3:08 pm

info komend van Alwin via Erik
Lange zwaarden of grete swerde / espees de guerre werden idd al heel vroeg gebruikt in oorlogsvoering, te paard. Dit waren niet de langzwaarden die wij nu gebruiken maar deze zijn daar wel uit voortgekomen. Het langzwaard in de vorm dat wij het hanteren kan je bij mijn weten situeren vroeg 14de eeuw, hoewel de technieken idd al enkele honderden jaren oud waren volgens historische bron. Ze werden toen zéér vermoedelijk oraal doorgegeven (vandaar de verzen) binnen besloten genootschappen, gilden... . Dit impliceert niet noodzakelijk dat het langzwaard al honderden jaren in gebruik was maar eerder dat deze technieken geëvolueerd zijn uit technieken met éénhandig zwaard, zwaard en schild etc. Ik heb ergens een historisch regeltje die dat lijkt te bevestigen. Het langzwaard zoals wij dat kennen werd populair in de 14de eeuw maar er zijn een aantal vondsten van lange zwaarden (éénhandige zwaarden die gewoon een pak langer zijn) vanaf laat 12de eeuw. Voor specifeke info over het ontstaan van het langzwaard verwijs ik bvb naar wikipedia (longsword) of deze pagina:
http://www.algonet.se/~enda/oakeshott_eng.htm.
Oakeshott geniet grote faam wat betreft zijn expertise over zwaarden.

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Langzwaarden

Bericht  Gast op do apr 09, 2009 3:12 pm

verdere uitdieping door Aquilia
XIIa.4 Located in a private collection
Due to the considerable pitting on all surfaces, this sword from 1250-1350 was probably excavated or was part of a river find. The 43.25" long blade bears several inlayed marks on both sides, possibly of latten or brass. The pommel features unusual decoration in the form of rosettes
afbeelding op http://www.myarmoury.com/feature_spotxii.html

Dit is dus een duidelijk voorbeeld van een bastaardzwaard uit de Hoge Middeleeuwen. Zo bestaan er nog en trouwens van nog vroegere data. Het feit dat je dus duidelijk vanaf de dertiende eeuw maar een vondst doet bewijst dat die zwaarden vanaf toen zeker voorkwamen. Hierbij in rekening houdend dat van vroege en hoge middeleeuwen heel wat minder archeologische vondsten zijn (slechtere bewaringstoestanden, afwezigheid van collectiegedrag, etc.) doet ons vermoeden (zeker omdat boven gegeven voorbeeld als een gevorderde versie van een langzwaard is) dat deze zwaarden reeds in omloop zijn geweest van de 12e eeuw. Dus hier heeft u ontegensprekenlijk bewijs.

Voorts ligt dat ook in de lijn van de logische wapenontwikkeling. De volledige malienbescherming is een fenomeen van de elfde tot dertiende eeuw. Gevolg men maakte wapens die dergelijke uitrusting konden penetreren, gevolg langere zwaarden met op het uiteinde een reiser zodat er efficienter kon gestoken worden.

Toch nog even wat andere punten:
1. pommel: bekijk de afbeeldingen van archeologische vondsten op vlak van pommels: zij varieren immens, oakeschott neemt die ook niet op als standaard voor classificatie wegens hun enorme variatie.
2. omgekeerd: de idee dat in de late middleeuwen geen gewone eenhanders meer voorkomen. Bekijk de site van my armoury nog even heel goed of nog beter ga naar de tentoonstelling van wandtapijten (overlaatst in Sint-Pietersabdij), u zult meermaals zien dat daar enkel eenhandige zwaarden op terug te vinden zijn.

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum