tempeliers en navy seals

Ga naar beneden

tempeliers en navy seals

Bericht  pascalf op wo jul 27, 2011 1:05 pm

Een artikel van spitsnieuws.nl
Kan geen link posdten dus maar een kopie van het artikel.


Anders Breivik als moderne tempelridder en hoeder van Europa, zo ziet de dader van de Noorse aanslagen zichzelf graag. Maar hij is niet de enige met een fascinatie voor de Orde van de Tempeliers. De groep kruisridders is al tientallen, zo niet honderden malen heropgericht.

Al ruim 700 jaar bestaan ze niet meer, maar toch is de Orde van Tempeliers nog steeds inspiratie voor kunstenaars, filmmakers, schrijvers en mensen die dol zijn op verkleedpartijen. Na dit weekend bleken de kruisvaarders uit de Middeleeuwen ook voor de kille Noorse moordenaar een voorbeeld te zijn. Hij beweerde dat de Orde in 2002 in Londen heropgericht was. Hij is niet de eerste, de Tempeliers zijn al eeuwen populair om allerhande groepen en clubjes extra gewicht te geven.


Je kan de Tempeliers het best vergelijken met het Vreemdelingenlegioen of zien als de Navy Seals van die tijd, betuigt Jan Hosten, schrijver van het boek De Tempeliers. „Het was een mysterieus, bont gezelschap van verschillende nationaliteiten die streden voor Jeruzalem. Daarnaast hadden ze een harde en zeer uitgebreide training gehad. Ze stonden erom bekend het strijdtoneel als eerst te betreden en als laatst te verlaten. De Orde groeide snel, maar kwam ook snel aan zijn eind.”
Dramatisch
De ondergang van de Tempelorde was dramatisch. In 1307, krap 200 jaar na de oprichting, liet de Franse koning Philips de Schone nagenoeg alle Tempeliers in één dag tegelijk oppakken. De kruisridders waren te machtig geworden. Honderden belandden op de brandstapel, verketterd door de onder druk gezette paus Clemens V. Met deze actie ruimde de Franse koning niet alleen een machtige, militante groep op, maar wendde hij ook zijn eigen faillissement af door beslag te leggen op de weelderige landerijen en bezittingen van de Orde bij wie hij diep in de schulden zat. Pas in 2007 werden de Tempeliers door paus Benedictus van de lijst ketters van het Vaticaan afgehaald.
Hun plotselinge eind heeft de mythische status geen slecht gedaan. Hosten: „In één ochtend verdwenen de Tempeliers uit het straatbeeld. Door hun reputatie maakten ze al indruk op de gewone bevolking, maar met hun plotselinge verdwijning hebben ze al sinds begin veertiende eeuw een mysterieus aura.”
Sindsdien zijn er talloze clubs opgestaan die zich graag associeerden met de heroïsche ridders die tot de dood streden voor Jeruzalem. Voor wie googlet op ‘knight templar’ of ‘tempelier’ komt talloze afbeeldingen tegen van moderne gezelschappen. Meestal zijn het iets te dikke huisvaders met witte capejes die blozend lachend in de camera kijken. Een enkele keer duiken de Tempeliers op bij extreemrechtse groepen als voorbeeld van strijders tegen de islam. „Het nalatenschap van de Tempeliers is na hun val onbeheerd achtergebleven, iedereen die wil kan het opnieuw kapen. Dat gebeurt ook, er zijn tientallen clubjes die zich met de Tempeliers vereenzelvigen”, zegt Hosten.
Vrijmetselaars
De meest bekende Tempelier-copycats, de Vrijmetselaars, beweerden bij hun oprichting in de achttiende eeuw dat de eerste Vrijmetselaars zeven Tempeliers waren die aan de bloedige uitroeiing in Frankrijk ontsnapten. „De mythe is bedacht om een nog interessantere voorgeschiedenis te creëren. Dat ridderideaal wordt nog steeds gebezigd bij de moderne Vrijmetselarij als inspiratie om de wereld te verbeteren”, zegt emeritus hoogleraar Vrijmetselarij Anton van de Sande.
Ook Breivik was lid van de Vrijmetselaarsloge in Oslo. Zijn fascinatie voor de Tempeliers is hoogstwaarschijnlijk daar geboren. Inmiddels is hij geroyeerd.
Hoewel de Noor zijn nieuwe Tempeliersorde in zijn manifest tot in de kleinste details heeft uitgewerkt slaat hij volledig de plank mis, volgens Hosten. „Juist bij de Tempeliers was er een soort wederzijds respect tussen moslims en christenen. Ook zou een Tempelier nooit een medechristen doden. Dat was de zwaarste overtreding die een Tempelier kon begaan. Breivik heeft simpelweg een kapstokje gezocht om zijn gedachtegoed aan op te hangen.”

pascalf
Soldaat
Soldaat

Aantal berichten : 3
Leeftijd : 45
Woonplaats : lincent
Registration date : 23-07-11

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum