Milites Templi
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

verwijzing naar Tempeliers door Anders Behring Breivik

Ga naar beneden

verwijzing naar Tempeliers door Anders Behring Breivik Empty verwijzing naar Tempeliers door Anders Behring Breivik

Bericht  Erik van Lubbeek wo sep 07, 2011 11:59 pm

uit Wikepedia:

Op vrijdag 22 juli 2011 vond een dubbele aanslag in Noorwegen plaats, bestaande uit een bomaanslag in de regeringswijk van de hoofdstad Oslo en een schietpartij op een zomerkamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utøya. Zowel voor de bomaanslag als voor de schietpartij op Utøya heeft Breivik een bekentenis afgelegd. Hij zei dat de aanslagen, die hij jarenlang had voorbereid, 'gruwelijk maar noodzakelijk' waren en hij beschouwt zijn daden niet als misdaden. Volgens Behring Breivik ging het in de politiek al tientallen jaren niet meer om de strijd tussen socialisme en kapitalisme, maar om "de strijd tussen internationalisme en nationalisme".Eveneens verklaarde hij alleen te hebben gehandeld. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Anders_Behring_Breivik)

Hij maakt ook een verwijzing naar de Tempeliers, en verklaard lid te zijn van een moderne tempeliersorde in Londen opgericht. Uit onderstaande tekst van historicus en lid van onze groep Xavier Baecke (uit zijn eindwerk) moge duidelijk zijn dat dit niets met Tempeliers te maken heeft, en het waas van onduidelijkheid en misvattingen hij hierdoor nog versterkt. Zijn daad is terrorisme, en Milites Templi distantieert zich heel duidelijk van deze koelbloedige psychopathische killer.

Ook een tweede genre van populair beeld bestaat er over de tempelorde. Namelijk een beeld van de kruisvaarder die de Islam in het Oosten gaat bevechten. Dat dergelijke beelden niet onschuldig zijn, blijkt uit de sterk te betreuren recente gebeurtenis in Noorwegen. Anders Behring Breivik schoot er op 22 juli 2011 69 mensen dood. Wat schokkend is, is dat deze persoon zichzelf historisch legitimeerde door te stellen dat hij de idealen van de kruisvaart in ere hield en de Europese samenleving beschermde. Hij associeerde zich openlijk met de tempelorde en was lid van wat hij aanduidde als de nieuwe pauperes commilitones Christi Templique Salominici. Het nieuws van deze sterk te veroordelen aanslag verkreeg ik bij het schrijven van dit scriptieverslag. Het is een jammer toeval dat het belang van een perceptieonderzoek naar de tempelorde plots zo actueel moest worden en het zou onverantwoord zijn deze betreurenswaardige gebeurtenis niet te vermelden, in die zin wordt dit historische werk misschien zelf geschiedenis.
Wat de gebeurtenis in Noorwegen illustreert is dat de geschiedschrijving en beeldvorming over het verleden niet onschuldig is. Een dergelijke extreme gebeurtenis toont aan dat het belang van onze moderne perceptie over de middeleeuwen nog steeds effecten kan hebben vandaag. Wat opvalt, is dat de identificatie die Breivik maakte met de tempelorde gesteund is op een volledig verkeerd beeld van deze orde. Zij waren niet opgericht om specifiek de Islam te bestrijden en zij kunnen niet zomaar uit hun middeleeuwse context worden weggetrokken en op een moderne samenleving worden geprojecteerd. Het is opmerkelijk dat bepaalde fundamentele aspecten van de orde volledig werden genegeerd door Breivik, zoals het uitgesproken religieus karakter. Waar Breivik ook geen aandacht aan schonk is dat de tempelorde helemaal geen problemen had met individuele moslims. De orde werd zelfs meermaals bekritiseerd voor het feit dat zij de Saraceense heidenen niet bekeerden. Er zijn zelfs verhalen bekend hoe tempeliers een kruisvaarder uit de Tempel verbanden omdat hij een moslim verhinderde te bidden. We mogen niet vergeten dat in het Heilige Land ten tijde van de kruisvaarderstaten we in feite kunnen spreken van een multiculturele samenleving, weliswaar één die verschilde van wat wij vandaag als multicultureel zouden bestempelen. Zijn daden worden nog absurder wanneer we in beschouwing nemen dat Breivik uit naam van de tempeliers landgenoten belaagde, het doden van christenen was immers ten strengste verboden in de tempelorde evenals het handelen op zelfstandige basis. Beide overtredingen zouden op zichzelf in de historische tempelorde al tot levenslange opsluiting hebben geleid. Zo kunnen we nog een hele waslijst geven hoe de beeldvorming van Breivik over de tempelorde grondig verschilt van de historische realiteit. Waar we echter aandacht moeten op vestigen is hoe dergelijke beeldvormingen onverstoord kunnen blijven bestaan. Een snelle blik op youtube toont al gauw aan dat Breivik niet de enige is die een dergelijk kruisvaartpropaganda verspreidt, het verschijnen van verschillende afbeeldingen van tempelridders spreekt voor zich.
uit Tussen Land en God, de perceptie van de Tempelorde in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de Volle Middeleeuwen (1121-1250), Xavier Baecke, Masterscriptie Gent, 2011.
Erik van Lubbeek
Erik van Lubbeek
Grootmeester
Grootmeester

Aantal berichten : 142
Leeftijd : 55
Woonplaats : Lubbeek - Brabant
Registration date : 15-09-08

http://www.ementz.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum