Milites Templi
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen)

Ga naar beneden

04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen) Empty 04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen)

Bericht  Erik van Lubbeek do feb 19, 2009 11:13 pm

Taktisch kampement 04 en 05 April 2009 Meerdaalwoud – Leuven

affraid inschrijven voor 11 Mar 09 !!

04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen) Meerdaal3ne2

Opdracht
Een groep pelgrims zal door het gebied trekken dat grenst aan een zone met Saracenen. Deze pelgrims worden begeleid door ridders te voet. De laatste dagen zijn sporadische aanvallen in het grensgebied erg toegenomen. Zowel kleine groepjes struikrovers als deserteurs en Saracenen houden zich op in dit onveilig gebied. Krijgsgevangenen worden hierbij zelden gemaakt, maar onbeschermde lieden zonder pardon afgemaakt. Hiertoe heeft de hertog van Brabant bescherming aangeboden aan het konvooi.

04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen) Struikrover1do4

In de praktijk
Een tweedaagse wandeling in het Meerdaalwoud, onder Leuven. Tijdens de wandeling moet alles meegenomen worden wat nodig is voor die dag (eten, water, niet te zware uitrusting). s’Avonds komen we op de zelfde plaats terug en kamperen we aan de Kluis (eigen tent). Daar kunnen ook de auto’s geparkeerd worden. Voor zij die willen is er dan warm eten (bbq), er is ook mogelijkheid tot douchen.

De Kluis
Kluis 1
3051 St.-Joris-Weert
T +32 (0)16/47.71.72
F +32 (0)16/47.04.56

kluis@hopper.be

Verantwoordelijke: Hans Gielen

http://www.hopper.be/jeugdverblijf/DeKluis/frame_DeKluis_Welkom.htm

Geschiedenis van Meerdaalwoud

Net zoals het Zoniënwoud zijn Heverleebos en Meerdaalwoud de laatste overblijfselen van het uitgestrekte woud, dat vroeger Midden-België overdekte en dat door Julius Ceasar in zijn oorlogsdagboek "Kolenwoud" genoemd werd. De naam sloeg op het algemeen gebruik van de winning van houtskool voor het smelten van de ijzerhoudende zandsteen (limoniet) dat op verschillende plaatsen in deze streken voorkomt. Precies dat gebruik leidde er toe dat grote delen ontbost raakten. Onder impuls van de abdijen hadden ook de landbouw en veeteelt steeds meer grond nodig, wat de ontbossing nog versnelde. De jachtlust van de vorsten en de adel zorgden er tenslotte voor dat toch nog enkele grote bossen overbleven. De Arenbergs, een hoogadellijk geslacht uit het Rijnland, die onder de Oostenrijkse Habsburgers een voorname militaire en politieke rol speelden, waren verwoede jagers én voortreffelijke bosbouwers. Zij waren het die zowel in Heverleebos als in Meerdaalwoud een netwerk van rechtlijnige dreven aanlegden om de jacht en de houtexploitatie te vergemakkelijken. Op detailkaarten vinden we nog oude benamingen voor de stukken bos afgezoomd door deze wegen: omheining Schoon Werk, omheining van de Reebokken enz… Omwille van hun Duitse afkomst werden de eigendommen van de Arenbergs na de oorlog van 1914-1918 gesekwestreerd en werd het Meerdaalwoud samen met Heverleebos en Egenhovenbos volledig eigendom van de Belgische staat. Het beheer is in handen van "Bos en Groen". Slechts 2 grote wegen doorkruisen het gebied: de Naamsesteenweg, die sinds 1754 het bos doormidden snijdt en de E40 die door het noordelijke gedeelte loopt.
http://www.meerdaalwoud.be/index.htm

Hoe er te geraken

Met eigen vervoer

Vanuit Leuven

Op de ring rond Leuven Naamsepoort richting Namen volgen.
Op de Naamse steenweg voor de spoorwegovergang naar rechts en de volgende straat links.
Deze weg blijven volgen tot in het centrum van Sint-Joris-Weert.
Na de kerk links de Molenstraat inslaan.
Dan de eerste straat links nemen (Polderstraat) en blijven volgen tot op de parking van de Kluis.

Vanop de E40 Brussel-Luik

Afrit 23 (Haasrode - Waver - Oud-Heverlee) nemen en richting Waver volgen.
Aan de eerste verkeerslichten rechts en onmiddellijk naar links (richting Zoet Water/Oud-Heverlee).
Deze weg volgen tot aan het Zoet Water.
Het eerste kruispunt na de vijvers, naar links afslaan richting Sint-Joris-Weert.
Na de kerk links de Molenstraat inslaan.
Dan de eerste straat links nemen (Polderstraat) en blijven volgen tot op de parking van de Kluis.

Openbaar vervoer
Er stopt in trein in het station van St.-Joris-Weert
Over de overweg naar rechts en dan de pijlen volgen, ongeveer 1 km.

Uurrooster

zaterdag
10:00 aankomst, verwelkoming, opzetten tenten
10:30 briefing, regels, afspraken
11:00 vertrek tocht
13:00 stop voor pick-nick (vijandelijk gebied)
17:00 einde wandeling, klaarmaken avondeten
18:30 avondeten (kampvuur)

zondag
9:00 opstaan, afbreken tenten, opruim
wandeling
12:00 voor SwArtanen – mogelijkheid training
Overblijvenden : slag op het grasveld
15:00 vertrek

Regels

Strijders en Niet-strijders


Er zijn slechts 2 categorieën van deelnemers. De niet-strijders zijn duidelijk te herkennen doordat ze niet gewapend zijn (zich voordoen als niet strijder om in de rug aan te vallen is niet toegestaan). Zij worden dus ook nooit aangevallen (vermits ze ook geen beschermende kledij dragen). Iedereen anders wordt beschouwd als een strijder en dient zichzelf te voorzien van de nodige beschermende kledij, waarvan een helm, wambuis en handschoenen het absolute minimum zijn. Maar bescherming mag maar er dient rekening gehouden te worden met het feit dat het een wandeling is.

1 persoon per groep is uiteindelijk verantwoordelijk om mensen erop te wijzen als er potentieel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Er wordt daarover gedurende de dag niet gediscussieerd, s’avonds tussen pot en pint kan dat wel. Het is geen wedstrijd, niet om ter meeste slachtoffers te maken, maar eens in een andere context dan op een wei de krijgskunsten uit te oefenen.

Kledij
Middeleeuwse kledij, te zware uitrusting wordt afgeraden maar is uiteindelijk een eigen keuze. Houd er rekening mee dat onderweg niet kan teruggekeerd worden, niets achtergelaten, en dus de groep zal als een geheel een oplossing moeten vinden. Omdat het toch een langere wandeling is, mogen moderne stapschoenen gedragen worden i.p.v. historisch correcte schoenen. Voorzie ook voldoende water voor onderweg, en eten voor s’middags.

De weg
Vanaf de kampeerplaats tot het overschrijden van de weg tussen de 2 meertjes is een ‘no fight zone’, daarna tot aan de terugkeer en overschrijding van dezelfde weg vlak aan de kampeerplaats is vijandelijk gebied, en zijn aanvallen altijd mogelijk, zelfs tijdens zelf gekozen rustpauzes en eetpauzes. Na terugkeer, en tijdens het avondeten en de nacht worden alle vijandelijkheden gestaakt. Groep 1 dient zich aan de volgweg te houden. Het is een artificialiteit maar zo verzekerd het van meerdere ontmoetingen, wat uiteindelijk toch de fun is van dit kampement. Tactisch voordeel halen uit een afwijken van de route is daarom niet toegestaan.
Totale afstand, bijna 10 km. Met de gevechten en in de kledij duurt dit een stuk langer dan gewoon een wandelingetje van dezelfde afstand.

Gevechten
Sportiviteit is de boodschap, de nadruk ligt op tactiek en niet one-on-one gevechten. Discussies zijn dus totaal nutteloos. Wanneer je ernstig geraakt wordt val je neer, en blijf je liggen (om duidelijk aan te geven dat het voorbij is), of als de toestand het veiliger maakt trek je je terug en gaat op 1 knie zitten. Dit is het teken dat je niet meer aangevallen wordt. Niet strijders (geen wapens) mogen nooit aangevallen worden. Zij mogen wel de rest waarschuwen van verdekt opgestelde vijanden. Bij het einde van een gevecht (1 van de 2 partijen is volledig uitgeschakeld), wacht het konvooi een 10 tal minuten ter plaatse om de vijand de gelegenheid te geven zich terug te trekken in het bos. Na vertrek kan terug op elk moment een aanval komen.

Kampplaats
Charlepoeng (achter de kerk vanaf het hoofdgebouw bekeken)
Sanitair (wc’s, douches) is voorzien op de kampplaats.
Overdekte eetplaats, halve ton om te barbecuen (geen rooster), hout ter beschikking
5 euro per persoon die overnacht, via een verantwoordelijke van elke respectievelijke groep aan Erik Vandebroek te betalen. Tenten dienen zelf meegebracht te worden.
Voor diegenen die zich inschrijven voor de bbq, zullen de kosten van aankoop gedeeld worden, en zijn hierin niet ingebrepen.

affraid Inschrijven via e-mail bij Erik Vandebroek, via e.mentz@yahoo.com affraid ten laatste op 11 maart 2009.

Vragen bij
Erik Vandebroek
Milites Templi
0496 50 61 42
e.mentz@yahoo.com

04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen) Struikrover4bj2

Nodige gegevens voor inschrijving :

Naam :
Voornaam :
Re-enactment groep :
Verzekerd bij deze groep :
Familiale verzekering :
Verantwoordelijke groep :

Strijder – niet strijder :
Blijft kamperen (eigen tent) : ja – nee (= gaat s’avonds naar huis, vermelden of je zondag terug komt)
Eet mee zaterdag avond (bbq) : ja - nee
Te bereiken op nr :[center]
Erik van Lubbeek
Erik van Lubbeek
Grootmeester
Grootmeester

Aantal berichten : 142
Leeftijd : 55
Woonplaats : Lubbeek - Brabant
Registration date : 15-09-08

http://www.ementz.be

Terug naar boven Ga naar beneden

04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen) Empty Re: 04 en 05 April 09 : Taktisch kampement te Meerdaalwoud (voor uitgenodigde groepen)

Bericht  Gast do apr 09, 2009 6:17 pm

check hier de foto's!
http://milites-templi.jalbum.net/Milites%20Templi/

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum